tiistai 4. toukokuuta 2010

Vaippailmiö


Keväällä 2010 ilmestyi uusi ja houkuttelevan näköinen kirja kestovaipoista. Tiina Törnströmin kirjoittama Vaippailmiö on värikäs ja monipuolinen johdatus vaippamaailmaan. Kirja soveltuu hyvin lahjaksi vauvaperheeseen, etenkin käsityöintoisille tai muuten kestovaipoista kiinnostuneille. Kirjaa värittävät hienot kuvat ja henkilökohtaiset kokemukset sekä vinkit. Ensimmäisessä osassa perehdytään hieman vaippojen historiaan, taloudellisuuteen ja ekologisuuteen sekä joihinkin sitkeisiin kestovaippoja koskeviin ennakkoluuloihin. Toisessa osassa esitellään materiaaleja ja erilaisia vaipparatkaisuja sekä vaippojen pesemistä. Kolmas osa perehdyttää vaippojen tekemiseen itse. Kirjasta löytyy useita kaavoja ja kuvitettuja ompeluohjeita. Muutama neuleohjekin on mukana sekä villaneuloshousujen ompeluohje ompelukoneella, villahousujen tuunausohjeita ja villaimuvinkkejä on myös päässyt mukaan.

Kirjan perusohje lyhytlahkeisiin villiksiin löytyy myös Kestovaippainfon foorumilta (kuva). Ohje on pääpiirteissään sama kuin kirjassa. Kirjassa siitä on julkaistu pari muunnelmaa, palmikkohousut ja kirjoneulehousut. Samalla ohjeella voi myös neuloa pitkälahkeiset pöksyt. Ohje vaikuttaa helpolta aloittelijalle. Siinä ei vaadita edes silmukoiden lisäämistä tai kaventamista. Ehkäpä näitä voisi kokeilla joku ilta, jos valmistuisivat nopeasti!

Parasta antia kirjassa on sen käsityöpuoli. Näillä ohjeilla pärjää pitkään. Kestovaipat ovat viime vuosikymmenen aikana kehittyneet hurjasti ja kehittyvät yhä. Osa kirjan tiedoista vanhenee nopeasti: esimerkiksi äitiyspakkauksen vaipat ovat tänä vuonna kokonaan toisenlaisia. Kirjan kuvituksena käytetyt vaipat ja mainitut vaippamerkit saattavat parin vuoden päästä vaikuttaa vanhanaikaisilta. Tosin kehitys tuskin tästä eteenpäin on yhtä huimaa kuin se on ollut viimeisten viiden vuoden ajan. Kirjan vaippasanasto voisi myös olla toimivampi, jos siihen liittyisi hakemisto sivunumeroineen.

Kestovaippojen kehitystä voi hauskasti seurata 2000-luvulla ilmeistyneistä vaippaoppaista. Jätelaitosyhdistyksen Opas uuteen vaippakulttuuriin vuoden 2002 painos (löytyy ainakin Helsingin kaupunginkirjastosta) esittelee merkkejä, joihin nykykestoilija harvemmin törmää ainakaan kirpputorien ulkopuolella. Minni Niemelän Kantoliina ja kestovaippa (2007) antaa hyvää perustietoa, mutta esimerkiksi ei vielä juuri käsittele erilaisia nopeasti yleistyneitä materiaaleja kuten bambu- ja hamppukankaita. Vaippailmiö (2010) antaakin kestoilusta edeltäjiään huomattavasti värikkämmään kuvan. Toisaalta kun valinnanmahdollisuudet lisääntyvät, kasvaa myös valinnanvaikeus...

PS. Meillä on edelleen käytössä jokunen Unimix-flanellivaippa hamalta 90-luvulta ja muutama on päätynyt saksien kautta loistaviksi imuiksi. Lisäksi meillä on vino pino Unimix-vaipan kaavaa mukailevia tsi-flanellivaippoja vuodelta -92... Niihin olen uusinut Aplix-tarraa vanhan tarranauhan tilalle ja toimii, jopa kuminauhoissa on vielä joustoa. Usein taitaa olla niin, että yksinkertainen on myös kestävää.

Törnström, Tiina: Vaippailmiö. BTJ Finland 2010.

1 kommentti:

  1. Moi, törmäsin haulla tähän merkintääsi:) Ihan totta, kirjani ei käsittele erilaisia (uusia) materiaaleja, johtuen siitä, että sen rajaus oli aika tiukka, piti kirjoittaa nimenomaan perustietopläjäys. Sellaisena se toimii, mutta ei ole tarkoitettukaan hevijuusereille tai esim. heille, jotka itse vaippoja ompelevat. On hyvä, että markkinoille tulee aiheesta erilaisia teoksia!

    Vaipat ja muut jo taakseen jättänyt ja aiheesta jo ihan pihalla, MinniN :)

    VastaaPoista