tiistai 20. huhtikuuta 2010

Hahtuvista

Hahtuvalanka on villalangan esiaste. Tavallinen villalanka on kierteistä: se muodostuu kahdesta tai useammasta toisiinsa kiertyneestä säikeestä. Hahtuvalanka on yksi- tai kaksisäikeistä, mutta kiertämätöntä. Se katkeaa vedettäessä ja neulomistuntuma on siksi erilainen. Hahtuvassa on jäljellä lampaan villarasvaa eli lanoliinia, ja käsittelemättömänä se huopuu helposti. Hahtuvasta tuleekin vaippakäyttöön loistavat villapöksyt.

Hahtuvan etuja ovat
+ lähituotanto, löytyy myös luomulampaanvillaista hahtuvaa
+ edullisuus verrattuna esim. moniin myös vaippakäyttöön soveltuviin merinovillalankoihin
+ hyvä pitävyys vaippakäytössä, myös vaativissa tilanteissa kuten yövaipan päällä

Hahtuvissa on eroa pehmeyden, paksuuden, rasvaisuuden ja värien suhteen. Värjäämätön valkoinen, harmaa, ruskea tai musta hahtuva on yleensä pehmeämpää kuin värjätty. Luonnonväristen hahtuvien ominaisuudet riippuvat suoraan siinä käytetyn lammasrodun villan ominaisuuksista. Olen esimerkiksi kuullut sanottavan, että ruskea villa olisi kaikista pehmeintä. Olen tehnyt pitkälahkeiset villahousut yleensä luonnonvärisestä hahtuvasta, eikä käyttäjä ole valittanut.

Tähän mennessä olen neulonut näitä hahtuvia:
Ruskovilla
-värjäämätön valkoinen 2-säikeinen n. 100g kiekko
-paksua, helppo neuloa, hieman karheaa, ei nyppyynny heti
-myy: Helsingissä ainakin Ruohonjuuri ja Kirjokanta, netissä Ruskovilla

Pirtin kehräämö
-useita värejä ja luonnonvärejä
-ruskea luonnonvärinen 2-säikeinen hahtuva on paksua, helppo neuloa, pehmeää, mutta nyppyyntyy paljon ja nopeasti
-myy: useat kestovaippakaupat netissä

Maaemon luomuhahtuva
-luonnonvärinen 2-säikeinen
-ohutta, katkeilevaa, rasvaista, todella pehmeää, nyppyyntyy hieman
-myy: Helsingissä ainakin Ekolo, kestovaippakaupat netissä

Jutta
-lukuisia värjättyjä ja meleerattuja, 2-säikeinen n. 100g kiekko
-paksua, helppo neuloa, hieman karheaa, nyppyyntyy hieman
-myy: Helsingissä ainakin Ruohonjuuri ja Jutta, kestovaippakaupat netissä

Rewool (virolainen)
-lukuisia värjättyjä ja meleerattuja, eri laatuja
-omassa kokeilussani liukuvärjätty 1-säikeinen hahtuva on ohutta myös kahdella säikeellä neulottuna, ei katkeile helposti, melko pehmeää eikä nyppyynny heti

Oma suosikkini kaikista kokeiluista on Maaemon luomuhahtuva. Se on pehmeää ja värit ovat kauniita. Hahtuva on valmistettu pienessä perheyrityksessä. Villat on pesty biohajoavalla pesuaineella ja sadevedellä ennen kehräämöä. Värjätyistä hahtuvista olen tykännyt eniten Rewoolista, vaikka siitä ei tosin ole vielä kovin pitkää käyttökokemusta.

Nyt puikoilla on odottamassa myös ensimmäinen tavallinen villalanka, englantilainen Freedom Spirit. Sitä neulotaan niin kovin pienillä puikoilla! Hahtuvaa olen neulonut 4-5:n puikoilla, ja pöksyt ovat valmistuneet nopeasti. Saa nähdä, miten käy, kun käyttäjäkin on kasvanut niin, että housujen pitää olla entistä isompia.

2 kommenttia:

  1. Minä olen koukussa hahtuviin. Ne tuoksuvat ihanalle, lampaalle. Oletko kokeillut Pelson hahtuvaa, se on mielettömän pehmoista. Ehkä kaikkein pehmoisinta ja rasvaisinta, mitä tiedän. Karitsanvillahahtuva, mitä esimerkiksi Muksuaitta myy, on erittäin ihanaa, pehmoista ja mahtavaa villaisissa kuivaliinoissa. Niillä paranee vaippaihottumaan mennyt iho.
    Uusin tuttavuus on Laurilan hahtuva ( löytyy Laurilan verkkokaupasta ), johon törmäsin joku aika sitten. Sitä pitää vielä ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Pelson hahtuvaa haluaisinkin kokeilla, samoin karitsanvillaa - se olikin harkinnassa viimeksi Muksuaitan tilausta tehdessä. Harmi juttu on se, että olen saanut viime aikoina niin monta hahtuvakiekkoa lahjoituksena, että näistä vaipattaisi varmaan viisi lasta! Etenkin tuota Juttaa ja Rewoolia on kamalasti. Täytyisi siis toivoa, että joku lahjoittaisi seuraavaksi jotain uutta kokeiltavaksi :) Tai neuloa vaan hurjaa vauhtia pois kaikki varastokerät!

    VastaaPoista