maanantai 19. huhtikuuta 2010

Ruskovillan ohjeet

Ruskovillan hahtuvakiekon mukana tulee ohjevihkonen, jossa on muutama villahousujen perusohje. Neuletiheys on 18s ja 22 krs = 10 cm sileää neuletta 4mm-5mm puikoilla.

Ykköohje on klassikko:



(Nämä eivät ole minun tekemäni nyöriä lukuunottamatta, vaan saatu lahjaksi.) Housut neulotaan aina-oikein-neuletta tasona. Lopuksi ommellaan sivusaumat ja poimitaan silmukat lahkeita varten. Aina-oikein-neule on joustavaa etenkin pituussuunnassa, ja yksi koko sopii pitkään. Sileään neuleeseen verrattuna tällä tavoin neulotuista housuista tulee kuitenkin hieman paksumman oloiset. Jos lyhytlahkeisia villiksiä käyttää toisten housujen alla, niin vaipasta voi tulla aika muhkeannäköinen paketti.

Jutta-hahtuvakiekkojen mukana tuleva ohje eroaa Ruskovillan ohjeesta vain hieman haarakavennuksien osalta, ja lisäksi Jutan ohjeessa on silmukkamäärät useampiin kokoihin. Ilmainen Ottobren villahousujen ohje on myös samankaltainen, mutta neulotaan toiseen suuntaan eli takaa aloittaen.

Ohjeen pienin koko on melko iso ainakin paksusta Ruskovillan tai Jutan hahtuvasta neulottuna. Vastasyntyneelle sopivat seuraavat silmukkamäärät:

Vastasyntyneen lyhytlahkeiset

Luo 16s ja neulo 1o 1n -joustinta 12 krs. Jatka aina oikein -neuletta 20 krs.

Kavennukset: Neulo työn oikealla puolella kerroksen alussa 3o, 2s yhteen, työn nurjalla puolella kerroksen alussa 3n, 2s yhteen. Toista näitä kerroksia kolme kertaa niin että työssä on jäljellä 10s. Neulo aina oikein -neuletta 10 krs.

Lisää kaksi silmukkaa joka kerroksen alussa kunnes puikoilla on 30 s. Jatka aina oikein -neuletta 20 krs ja sitten 1o 1n-joustinneuletta 12 krs. Päätä silmukat löyhästi. Ompele housun saumat. Poimi lahkeensuusta 24 s ja neulo 1o 1n -joustinta 4-6 krs. Päättele silmukat löyhästi.

Ruskovillan kakkosohje on ns. kirjekuorimalli, joka on samantapainen kuin tässä vuonna 1959 julkaistussa neuleohjeessa (englanninkielinen). Neulotaan tasoneuleena ja ommellaan lopuksi haarasauma, pienet lahkeetkin voi halutessaan lisätä.

Kolmosohje neulotaan pyöröneuleena. Joustimen tilalle voi neuloa palmikkoa, kuten näissä Jutta-hahtuvasta tehdyissä pöksyissä:



Samaa ohjetta mukaillen voi myös neuloa pitkälahkeiset palmikkohousut tai raitahousut. Mielestäni joustinneule ja palmikko eivät kuitenkaan toimi hahtuvasta neulottuina täydellisesti, koska hahtuvassa ei juuri ole joustoa ja housut helposti levähtävät käytössä. Toimivuuteen vaippakuorena se ei tosin vaikuta.

Ruskovillan nelosohje neulotaan aina-oikein-neuleena sivusuunnassa. Tämänkin mallin voi toteuttaa pitkälahkeisena. Lisäksi vihkosessa on ohjeet vauvan myssyyn ja tossuihin.

Näillä ohjeilla pääsee jo hyvin alkuun. Ohjeet eivät ole juuri aikaisemmin neulomiani villapöpiä hankalampia (riippuu tietysti siitä, mitä kukin pitää hankalana) ja käytössäkin toimivia.

Miksi sitten jatkaa yhä uusien ohjeiden kokeilua? Neuleboxissani on muutamakin pariton sukka... eli kyllästyn nopeasti. Kun yksi kikka on kokeiltu, niin mielenkiinto ei enää riitä toistamaan sitä. Samalla mielessä siintää ajatus siitä täydellisestä mallista - jota tosin ei taida olla, sillä kun yksi löytyy, kasvattaa lapsi seuraavana yönä kunnon mahamakkarat ja alkaakin viihtyä vatsallaan/istuen/pystyssä, jolloin aiempi täydellinen housu lakkaakin olemasta paras. Ja taas koukussa ollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti